Project

Design

Meubelen, vervoersmiddelen, verlichting… De voorwerpen die ons omringen in het dagelijkse leven zijn talrijk, maar leiden vaak een anoniem bestaan. Toch is het ontwerp van onze dagelijkse omgeving een belangrijk deel van het cultureel erfgoed. Achter elk object schuilt immers een stukje geschiedenis dat ons iets meer vertelt over de maatschappij waarin ze een rol spelen. Daarom zette het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) een breed project op rond designerfgoed.

Design

Sinds 2013 werkt het VAi intensief rond design, waaronder we ontwerp voor interieurs, meubilair, keramiek, textiel, gebruikszilver en allerhande toegepaste kunsten rekenen. Zowel de kleinschalige ambachtelijke praktijk als industriële vormgeving krijgen aandacht.

De doelstellingen van dit project zijn meervoudig. Om te beginnen wil het VAi een inhaalslag realiseren voor de registratie en de duurzame bewaring van privaat designerfgoed, als waardevol cultureel erfgoed en als bronnenmateriaal voor historisch en ontwerpend onderzoek. Het wil ook het bewustzijn van het belang ervan vergroten bij ontwerpers, erfgoedvormers en cultureel-erfgoedorganisaties en een aanzet geven voor een specifiek beleid. Tot slot wil het expertise opbouwen en doorgeven over de zorg voor designerfgoed.

Wil je meer info over dit project? Contacteer dan info@vai.be

Oproep

Het VAi is op zoek naar designarchieven om dit erfgoed verder in kaart te brengen. Het kan zowel gaan over een archief van een tegelbedrijf, als om ontwerptekeningen voor behangpapier of de briefwisseling van een glasschilder met zijn opdrachtgevers. Bewaart u zelf een archief of heeft u weet van archiefmateriaal of collecties die zich bij andere organisaties of privépersonen bevinden? Laat het ons weten via info@vai.be

Databank Architectuurarchieven

Ben je op zoek naar vormgevers en hun archieven? Zoek in de centrale Databank Architectuurarchieven. Als je bij ‘Zoeken in de tekst’ het trefwoord ‘vormgeving’ ingeeft, vind je meer dan 200 archiefrecords terug, een 2000-tal records van ontwerpers en andere betrokkenen, 300 organisatierecords (bedrijven, producenten, samenwerkingsverbanden) en een tiental publicatierecords (voornamelijk van vormgevingstijdschriften).

Oral history

Het cultureel erfgoed van vormgeving bestaat niet alleen uit schetsen, maquettes, foto's of briefwisseling van vormgevers. Er is bij vormgeving ook een sterke wisselwerking tussen expliciete kennis en onbewuste kennis, kennis die misschien wel doorgegeven wordt maar die meestal geen schriftelijke neerslag krijgt. Die kennis zit letterlijk in de handen en de hoofden van de 'makers'. Om toch een stuk van die embodied knowledge te documenteren, nam het VAi vier interviews af met ontwerpers uit verschillende disciplines. Daarnaast registreerde het VAi ook gesprekken met drie beleidsmakers die de voorbije decennia een sleutelrol speelden in de designsector en documenteerde de laatste dagen van het meubelatelier Van den Berghe-Pauvers.

Projectenoverzicht

Ontdek meer projecten van het VAi.


Ga naar alle projecten