Prijs / wedstrijd

Tiende reeks Bouwmeester Labels geselecteerd

Voor het tiende jaar op rij ging het Team Vlaams Bouwmeester met het Bouwmeester Label (BWMSTR Label) op zoek naar sterke ruimtelijke concepten en geïntegreerde onderzoeksvragen die een positief maatschappelijk verschil kunnen maken. Ook dit jaar gebeurde dit in nauwe samenwerking met het Vlaams Architectuurinstituut. Drie onderzoeksteams ontvingen het label om hun project verder uit te werken.

Door systematisch tekenwerk willen de Eagles de wetmatigheden van schoonheid openbaren. Tekeningen kunnen de architecturale gegevenheid beschrijven én haar recontextualiseren door herhaaldelijk een bepaald inzicht in een gebouw te analyseren. De vernieuwing ligt voor Eagles of Architecture in de constante dialectiek tussen het hertekenen van bestaande historische luiken enerzijds, en hun herinterpretatie door een slimme recontexctualisering van bepaalde facetten anderzijds.

Onder de noemer ‘Friday I’m in Love’ stellen Eagles of Architecture vrijdagsessies voor waar het bureau de lopende projecten stillegt en de potloden bovenhaalt. Door bij deze sessies architectuur- en kunsttheoretici te betrekken, wordt het tekenen architectuurcultuur.

Diverse werk- en overlegmethodes en de presentatie van theoretische studies of goede voorbeelden werpen nauwelijks vruchten af. Wat ontbreekt, zijn tools die het debat kunnen terugbrengen tot het niveau van de bewoners: om de juiste vragen te stellen, angsten en wensen beter te verwoorden, en het publieke debat op gang te brengen tijdens werksessies, overleg en cocreatie.

Aan de hand van getuigenissen van gebruikers, bewoners, winkeliers en gemeentepersoneel willen Atelier Horizon en Osmos Network een korte film, documentaire of reportage realiseren ten behoeve van overheden, verenigingen en adviesbureaus die zich bezighouden met de problematiek van de voetgangerszones en de bijbehorende parkeerproblematiek. De film kan worden ingezet als hulpmiddel bij participatieprocessen.

Groene speelruimte is een breed begrip. Het gaat om duidelijk speelgroen zoals ingerichte speelpleinen, maar minstens even belangrijk zijn de informele speel- en hangplekken en de verbindingen ertussen. Die informele plekken zijn vaak (tijdelijk) onbestemde stukjes grasveld of bos. Die moeten er in dichtbevolkte wijken meestal het eerst aan geloven.

Om groene speelruimte weer letterlijke op de kaart te zetten, wil het team aan de slag in drie wijken van gemeentes in de regio Kempen-Maasland: Bree, Hamont-Achel en Pelt. De ontwerpers ontwikkelen voor elke gemeente een visie rond speelgroen met concrete verbeterpunten voor de in kaart gebrachte projectlocatie. Het is de bedoeling dat de drie gemeenten fungeren als pilootprojecten, ter inspiratie van andere lokale overheden.

Het vervolg

De laureaten krijgen elk 6.000€ (excl. btw) om hun project verder uit te werken tot een dossier dat hun idee ingang kan doen vinden bij betrokken beleidsmakers en administraties. Het Team Vlaams Bouwmeester engageert zich bovendien om de geselecteerde onderzoeksintenties op de politieke agenda te helpen plaatsen.