View Osaka - The Dome

De Japanse fotograaf Tomatsu Shiro levert in een reeks van 3 fotoboeken - The Dome, Rivers en Houses - een unieke inkijk in de publieke ruimte en architectuur in Osaka, Japan.

The Dome is gevestigd in Nishi-ku, een van de oudere stadsdelen van Osaka. Toen het op 1 maart 1997 werd voltooid, werd de structuur Osaka Dome genoemd, maar op 1 juli 2006 werd de naam veranderd in Kyocera Dome Osaka. Desondanks blijven veel lokale bewoners ernaar verwijzen als Osaka Dome of simpelweg de Dome.

In Japan zijn er zes koepelvormige stadions die voornamelijk gebruikt worden voor honkbal - Sapporo, Tokorozawa, Tokyo, Nagoya, Fukuoka en Osaka. Wat het Osaka-stadion onderscheidend maakt, is de zilveren komvormige structuur bovenop het cilindrische gedeelte en de grote hoedbandvormige gegolfde buizen die daarbij aan het lichaam van een slang of draak herinneren. Deze buizen, zichtbaar vanaf elk punt rond de structuur, voegen variëteit toe aan de anders uniforme eigenschappen van de Dome.

De blinkende zilveren kleur bij de voltooiing doet denken aan een vliegend object van een verre planeet en leek oorspronkelijk een mooie toekomst voor het gebied te signaleren. Lokale bewoners verwachtten dat het een belangrijke rol zou spelen in een groot regionaal ontwikkelingsproject. Maar hoewel er binnen vaak professionele honkbalwedstrijden, prachtige concerten en ceremonies voor grote universiteiten en bedrijven worden gehouden, is de Dome simpelweg getransformeerd tot een vreemde gigantische structuur die zich op de achtergrond verschuilt.

Met 83 meter is de Dome lager dan de beroemde Tsutenkaku-toren (ca. 100 meter) in de Shin-Sekai-wijk van Osaka en wordt overschaduwd door omliggende kantoor- en appartementsgebouwen, waardoor het moeilijk is om de hele structuur te zien.

Lees meer op de blog van Tomatsu Shiro.

Verkoop: Tomato Foto House publishing - tomat8kv@gmail.com

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners