Publicatie | Harmonie(t) in de architectuur

Provincie Oost-Vlaanderen brengt een nieuwe publicatie uit: “Harmonie(t) in de architectuur”. In dit fraai geïllustreerd boek laten enkele deskundigen hun licht schijnen op de vraag wat we harmonisch vinden en wat niet. Het boek kwam tot stand met medewerking van Luc Verpoest, Marc Dubois, Christophe Van Gerrewey, Leo Van Broeck en Stijn Bollaert. Het is te koop voor 20 EUR aan de balie van PAC Het Zuid in Gent, de boekhandel en via erfgoed@oost-vlaanderen.be.

Harmonie of -niet. Het is een complexe vraag met een veelheid aan antwoorden. Deze publicatie is inspirerend voor architecten bij het maken van ontwerpkeuzes, maar ook voor bestuurders bij het nemen van ruimtelijke beslissingen. De stedenbouwkundige wetgeving is vaak erg formeel en stringent. Wat ontbreekt in het debat is de ruimtelijke kwaliteit, de harmonie van het gebouw met zijn directe omgeving. Al te vaak wordt het begrip harmonie geassocieerd met persoonlijke esthetische voorkeuren over mooi en lelijk.

Jozef Dauwe, gedeputeerde bevoegd voor Erfgoed: "Met dit boek willen we gemeentebesturen, architecten en bouwheren aanzetten om ‘harmonische’ buurten te realiseren, hetzij modern, klassiek, landelijk, enzovoort, om waar nodig een mentale reconversie teweeg te brengen voor meer esthetische, rustgevende harmonie in bouwcomplexen. De volgende generaties moeten nu immers willens nillens aankijken tegen een wanordelijke en ronduit lelijke mengelmoes van huizenrijen met Spaanse hacienda’s aanleunend tegen neo-klassieke 19de eeuwse statige woningen of prachtige moderne architectuur".

Het boek wordt aangeboden aan de prijs van 20 EUR aan de balie in PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 in Gent en in de boekhandel. Het kan ook hier besteld worden of via erfgoed@oost-vlaanderen.be.

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub