Handleiding architectuurarchieven: materiële zorg

20,00 €
Handleiding architectuurarchieven : materiële zorg

Binnen de archieftechnische reeks over architectuurarchieven komt, na deel I : inventarisatie, een tweede deel uit dat materiële zorg als onderwerp heeft. Opnieuw richt deze publicatie zich tot iedereen die op een of andere wijze te maken heeft met architectuurarchieven, van archiefvormer tot beheerder en archiefgebruiker.

Dit deel richt zich specifiek op de materiële zorg van een architectuurarchief. Archiefmaterialen takelen immers af onder invloed van inwendige en uitwendige factoren. Investeren in een goede bewaring van archiefcollecties is dus van cruciaal belang wanneer volgende generaties de sporen van architecten en bouwkundigen nog willen kunnen bestuderen en gebruiken. Want meer nog dan andere archieven bestaat een architectuurarchief uit documenten van zeer verschillende aard en afmetingen, gaande van blauwdrukken en foto’s tot maquettes die allemaal hun eigen specifieke vereisten hebben op vlak van bewaring.

Deze publicatie vormt een overzichtelijke handleiding met enerzijds basisregels omtrent de archiefruimte, het verwerken en verpakken van archiefstukken en raadpleging ervan, en anderzijds biedt het praktische info over mogelijke voorzieningen om de bewaring te optimaliseren. Daarnaast worden ook richtlijnen gegeven bij het tentoonstellen van archiefstukken en worden enkele conservatietechnieken toegelicht. Praktijkvoorbeelden uit verschillende instellingen lichten het geheel toe.

De handleiding is het resultaat van een onderzoeksproject dat werd uitgevoerd aan de KU Leuven onder promotorschap van prof. Luc Verpoest, door Hanne Van Herck. Het CVAa nam de eindredactie en de uitgave van de Handleiding architectuurarchieven: materiële zorg op zich.

  • Studie: Hanne Van Herck (KU Leuven)
  • Redactieraad: Tom Avermaete (CVAa), Jo Braeken (VIOE/Renaat Braem Huis), Sofie de Caigny (CVAa), Krista Maes (KADOC-KU Leuven), Dirk Laureys (APA), Rie Vermeiren (KADOC-KU Leuven), Luc Verpoest (KU Leuven), Mariet Willinge (NAi).


Lees meer over het Project Handleiding Architectuurarchieven van het CVAa.
 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub