De Dijle aan het woord / Stadsdebat Leuven

De Dijle aan het woord / Stadsdebat Leuven

Dit boek bundelt de resultaten van een internationale ontwerpworkshop aan de KU Leuven over de Leuvense Dijlevallei, en formuleert enkele uitdagende scenario’s voor de toekomst van de stad. De publicatie is geen eindpunt, maar de start van een nieuw traject van gesprekken en debat over de ruimtelijke ontwikkeling van Leuven.

Leuven staat in de nabije toekomst voor erg belangrijke veranderingen. De nieuwe ontwikkelingsgolf die door de stad trekt, heeft een structurele impact op de identiteit en de kwaliteit van de binnenstad. In Leuven is nu vooral de Dijlevallei – die aan de oorsprong van Leuven stond en de stad heeft groot gemaakt – onderwerp van grootschalige verandering.

Maar er is méér mogelijk dan wat vandaag gebeurt. We staan op een kruispunt om een ander soort stad te maken, geen eenheidsworst, geen stad alleen voor consumptie, maar een stad van tegenstellingen, frictie en creatie. In het kader van het Stadsdebat streek een schare van internationale ontwerpers neer in Leuven en onderzocht het potentieel van de Dijle als een levensader voor de stad van de toekomst.

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners