Bruxelles - Marie-Françoise Plissart

cover Bruxelles - Marie-Françoise Plissart

Onder de titel Bruxelles zet de fotografe Marie-Françoise Plissart in dit boek haar onderzoek naar de stad Brussel verder vanop de torens. Het radicale karakter van haar aanpak komt tot uiting in het panoramisch beeldformaat, dat alles wil omvatten en de energie van de stromen tot uiting wil doen komen van de ene tot de andere rand van het beeldoppervlak. Bij een haast picturale behandeling van het stadsbeeld, vinden de beelden hun kracht in de botsing tussen volumes en banen, in de spanningen tussen kanteling en tegengewicht.

In het soms zo bleke licht van de groothoekbeelden en van de intimistische foto's, introduceren de grillen van het klimaat een wezenlijke variabele. En méér nog in de vluchtige momentopnamen in de schemering. Door de afwisseling van licht en donker, van volheid en leegte, verlenen ze aan de meest vertrouwde plaatsen een bijzondere eigenaardigheid.
Brussel zoals vogels het zien wanneer ze langs de torens scheren en naar zijn dieprode pannen duiken... Zoals Icarus het zou zien, wanneer hij over Elsene, Bosvoorde, Molenbeek en het kanaal zou vliegen. Hij blijft zich verwonderen over het spectaculaire uitzicht dat de stad hem biedt, telkens hij er een nieuwe blik op werpt.

Foto's
Marie-Françoise Plissart: fotografe en videomaker. Haar bijdrage voor de tentoonstelling 'Kinshasa, the imaginary city' (met Filip De Boeck, Koen Van Synghel en organisatie door VAi) behaalde de Gouden Leeuw op de Architectuurbiënnale van Venetië in 2004. Ze is ook regisseur van een aantal films, waaronder de nieuwste 'Le Quatrième mur' (2013).

Teksten
Vincent Cartuyvels: Kunsthistoricus en docent, hoogleraar aan La Cambre en eredirecteur van de hogere kunstschool ESA LE 75.
 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub