Antwerpen innoveert. Out: Petroleum Zuid. In: Blue Gate Antwerp

boek over verleden en toekomst van petroleum Zuid in Antwerpen

Antwerpen innoveert schetst zowel verleden als toekomst van het terrein. In het verleden was Petroleum Zuid de grootste petroleumhaven van Europa. Dat rijke verleden wordt geëvoceerd  aan de hand van getuigenissen. Auteur (en ex-journaliste) Janine Meijer ging praten met tal van mensen die er ooit werkten en/of leefden. Ze dook in archieven en stelde zo een beeld samen van hoe het leven en werken op Petroleum Zuid was. Het resultaat is een scala van feiten, maar ook van verhalen, herinneringen en anekdotes. Zo gaat het over de harde werkomstandigheden op Petroleum Zuid of over de vriendschapsbanden tussen de werknemers, maar ook over vrijende koppeltjes in de Polder en over oorlogsspionnen.

In een tweede deel wordt de toekomst beschreven. Blue Gate Antwerp is een symbooldossier voor een innoverende stad die alles inzet op een groene en duurzame toekomst. “Onze ambitie is niet in het peloton zitten, maar om bij de eerste te horen,” schrijft Robert Voorhamme, schepen onderwijs, werk, economie en middenstand van stad Antwerpen en ook voorzitter van Blue Gate Antwerp nv, in het voorwoord op het boek. Stad Antwerpen en Vlaanderen hebben samen hoge ambities met dit terrein. Het moet een voorbeelddossier worden van ‘Vlaanderen in Actie’: Blue Gate Antwerp zal ruimte bieden voor zowel een innoverende logistiek, ecogerelateerde productie-activiteiten en idem dito onderzoek & ontwikkeling.
Het boek biedt boeiende lectuur – met zowel diepmenselijke portretten als inspirerende hoofdstukken over de toekomst van Antwerpen en Vlaanderen – maar het bevat ook tal van prachtige foto’s, waarvan heel wat uit de oude doos van Petroleum Zuid. Die foto’s zijn vaak unieke documenten.

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub