Woning Rust, Antwerpen

Woning Rust - Sculp(it) architecten - (c) Sculp(it) architecten
Woning Rust - Sculp(it) architecten - (c) Sculp(it) architecten
Woning Rust - Sculp(it) architecten - (c) Sculp(it) architecten

Een gesloten rijwoning van 3,5m gevelbreedte, 8m diep, 4 bouwlagen en slechts één gevel beschikbaar om deze schacht leefbaar te maken aan het sprankelende De Coninckplein te Antwerpen.
Het bestaande pand werd tot op de dragende structuur gestript, van dan af startten Sculp(it) architecten opnieuw. Echter, de bestaande bakstenen muren alsook de betonnen plafonds bleven behouden. In contrast met deze ruwheid, kozen ze voor een gladde grijze kunstharsvloer. Een neutraal en sober architecturaal kader zou ruimte creëren op eerder beperkte vierkante meters.


Het leven en karakter brachten de architecten in door een uitgesproken gevelontwerp, niet in het minst door het feit dat ook deze gevel een wand aan het plein vormt. Een spel van privacy en contact werd gegoten in een heldere en opake beglazing, gestructureerd door een Mondriaanmotief. De gevel zou voldoen aan alle eisen en wensen met betrekking tot een comfortabel binnenklimaat; licht, lucht, geluid en zicht werden speels gefilterd. Op deze wijze ontstond er een synergie tussen de technische eisen gesteld aan de gevel en de architectuur ervan. Binnen vormde deze gevel een levend schilderij in het verder neutraal gehouden interieur. 


De voorgevel is de enige gevel die de woning bezit. Hier diende de eis van privacy gecombineerd te worden met die van een ruim uitzicht over het De Coninckplein. Eveneens diende een nog nader te bepalen energetisch en durzaam concept in de woning opgenomen te worden op vraag van de bouwheer.


Het resultaat is een dubbele voorgevel zoals we die ook kennen uit de niet residentiële sector. De voorzetgevel bestaat uit enkele beglazing, met onderaan een teruggetrokken luchtinlaatopening en bovenaan gestuurde klapramen. Deze laten toe afhankelijk van het sezoen, de binnen- en buitentemperatuur te regelen. De binnenste gevel werd ingevuld met hoogrendementsbeglazing. In deze gevel bevinden zich naast de klassieke luchttoevoerroosters ook gemotoriseerde versies. Deze zullen in de zomer in samenwerking met in cascade opgestelde extractiemotoren zorgen voor nachtelijke free koeling opgenomen door de bestaande betonnen plafonds. Tussen beide gevels bevindt zich een manueel of automatisch te sturen screen per verdieping.
De verwarming, al is die redelijk bijkomstig, gebeurt op alle verdiepingen met vloerverwarming gestookt door een condenserende gaswandketel. Elke energetische cyclus wordt gemonitord door een zelf ontwikkeld domoticasysteem en is eenvoudigweg te regelen via een iPad.


Dit project werd ons bezorgd door de architecten in functie van de oproep voor het Architectuurboek Vlaanderen N° 11. Architectuur middenin. De tekst werd ons aangeleverd door de architecten.

Architectenbureau: 

Sculp(it) architecten

Ontwerpers: 

sculp(IT)architecten bvba

Opdrachtgever: 

De Mulder-Mellebeek

Taal: 

Nederlands, Engels

Straat: 

De Coninckplein

Nummer: 

24

Gemeente: 

Antwerpen

Land: 

België

Datum oplevering: 

2013

Oppervlakte: 

178 m²

Volume: 

458 m³

Totale bouwkost: 

325 000 €, excl. BTW

Totale bouwkost per m2: 

1 825 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Walter Van Erum, stabiliteit

Hoofdaannemers: 

AVM, totaalprojecten, Antwerpen

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub