Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel

Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel, atelier vík
Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel, atelier vík
Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel, atelier vík
Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel, atelier vík
Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel, atelier vík
Kantoren en loods Agentschap Natuur en Bos, Hechtel-Eksel, atelier vík

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) gaf atelier vík de opdracht om een loods met kantoren te bouwen op de overgang tussen een woonwijk en een industriezone. ANB zette de voorbije jaren in op het samenbrengen van kantoren, opslagplaatsen, kleedkamers en vergaderruimten die voordien verspreid lagen in de bossen in beheer bij ANB. Het is opmerkelijk dat architecten de opdracht krijgen voor het ontwerp van gebouwen die tot nog toe niet als ontwerpopdracht beschouwd werden. De ontwerpen hebben niet enkel tot doel om de verspreide voorzieningen te centraliseren en de dagelijkse werking te organiseren, maar ook om de organisatie een gezicht te geven. Duurzaamheid en technologische innovatie zijn cruciaal in het ontwikkelen van de nieuwe gebouwen: er wordt ingezet op bioecologische, (bijna) klimaatneutrale gebouwen waarvan het hout een Chain- of Custodylabel heeft. Het gebouw van atelier vík voldoet aan de BEN-norm en kreeg op vraag van ANB een houtverbrandingsinstallatie waarin het snoeihout uit beheerde bossen wordt verbrand om de kantoren bij te verwarmen. Atelier vík koos er uitdrukkelijk voor verder te gaan dan de technische vereisten en architectuur te maken. De architecten herbekeken de vraag van ANB om de kantoren in de loods te integreren, en ontwierpen twee, door een inkom met luifel verbonden volumes die de dubbele functie en de site van het gebouw weerspiegelen. De grens tussen de woonwijk en de KMO-zone wordt benadrukt door de kantoren onder te brengen in een bij de woningen aansluitend volume, terwijl de gestandaardiseerde loods met technische installaties, schrijnwerkerij en opslagplaats terugspringt in het straatbeeld en aansluiting zoekt bij de nabijgelegen magazijnen. (...)

Bart Tritsmans - Fragment uit het Architectuurboek Vlaanderen N°13. Dit is een mosterdfabriek

Architectenbureau: 

atelier vík

Ontwerpers: 

atelier vík

Opdrachtgever: 

Agentschap Natuur en Bos

Taal: 

Nederlands

Straat: 

Heuvelstraat

Nummer: 

1C

Postcode: 

2 941

Gemeente: 

Hechtel-Eksel

Land: 

België

Oppervlakte: 

740 m²

Volume: 

5 250 m³

Totale bouwkost: 

1 358 000 €, excl. BTW

Studiebureaus: 

Technieken: TECH3, Gent
Stabiliteit: Lambda-Max, Aalst
Akoestiek: Daidalos Peutz, Leuven

Hoofdaannemers: 

Bouwwerken Postelmans-Frederix, Beringen

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub