Carwash, Beveren

Carwash, Beveren, Hans Verstuyft Architecten, (c) Koen Van Damme
Carwash, Beveren, Hans Verstuyft Architecten, (c) Koen Van Damme
Carwash, Beveren, Hans Verstuyft Architecten, (c) Koen Van Damme
Carwash, Beveren, Hans Verstuyft Architecten, (c) Koen Van Damme
Carwash, Beveren, Hans Verstuyft Architecten, (c) Koen Van Damme

De Carwash Punto Blu is ontworpen door het Antwerpse architectenbureau Hans Verstuyft Architecten in 2007. Dit project werd in 2008 gerealiseerd  door de architecten Hans Verstuyft en Babs Geens. De opdrachtgever is Bocar nv Diederik de Roeck. De bouwheer wenste een self carwash te realiseren met een uitdagend uiterlijk, maar hij vereiste ook duurzaamheid te combineren met bouwstructuur, materiaalgebruik, technologie en programma. De ontwerpers sloegen erin een gebouw te ontwerpen dat in zijn complexe geheel aan alle vereisten van de bouwheer voldoet en dat bovendien ook nog over een zeer bijzonder en commerciëel uiterlijk beschikt.

De carwash ligt in de kmo-zone Pareinpark aan de N70 in Beveren. Voor de autorijders is het bedrijfsgebouw gemakkelijk te bereiken en het karakteristiek uiterlijk is ook goed te zien vanaf de gewestweg.
Het gebouw heeft een rechthoekige vorm en beslaat een oppervlakte van 1500 vierkante meter. Een sobere, open ruimte-indeling zorgt voor een praktisch gebruik van de ruimte en het geheel kan ook gemakkelijk een andere bestemming krijgen. Het is een kolomvrije hal die uit meerdere selfcarwashboxen, een carwashtunnel en personeelruimtes bestaat.
Het meest karakteristieke kenmerk van het gebouw is het materiaalgebruik van de gevel, dat de carwash een uitdagend uiterlijk geeft. De ontwerpers kozen voor gekleurde, transparante polycarbonaatplaten. De niet hedendaagse gevel voldoet aan de specifieke verlangens van de opdrachtgever namelijk de duurzaamheid en het opvallende uiterlijk van het gebouw. De polycarbonaatplaten hebben een hoge isolatiewaarde, een lange levensduur en door hun  transparente eigenschap is de dachlichttoetreding maximaal in het gebouw. Eén van de belangrijkste eigenschappen is dat polycarbonaatplaten corrosiewerend zijn en in een carwash is dat van groot belang. Naast de duurzame eigenschappen konden de ontwerpers ook als voordeel de verschillende kleuren van polycarbonaatplaten gebruiken om zo de commerciële aantrekkingkracht van het gebouw te versterken. Door die ietwat eigenaardige, gekleurde gevel te ontwerpen, hebben de architecten een vernieuwende blik op een carwash geworpen.
De grote ramen in de voor- en zijgevel, die bewuste visuele door- en inzichten creëren laten zien hoe het gebouw vanbinnen functioneert. Ze dragen ook bij aan de reducering van kunstmatige verlichting.
Dit bouwproject werd geselecteerd voor de Belgische Prijs voor Architectuur & Energie 2009 in de categorie 'niet-residentiëel'.


Bron: deze projectbeschrijving is gebaseerd op de projecttekst van de architecten en een architectuurtekst van Fanni Kreiss (3de bachelor architectuur van de Artesis Hogeschool).

Architectenbureau: 

Hans Verstuyft Architecten

Ontwerpers: 

Hans Verstuyft
Babs Geens

Opdrachtgever: 

Bocar nv Diederik De Roeck

Taal: 

Nederlands

Postcode: 

9 120

Gemeente: 

Beveren

Land: 

België

Datum ontwerp: 

2007

Datum oplevering: 

2008

Oppervlakte: 

1 500 m²

Volume: 

9 300 m³

Hoofdaannemers: 

Building Projects & Partners Massant nv
Teblick bvba

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners