Batiment A, Leuven

Batiment A, inkom
Batiment A, (c) werktank
Batiment A, atelier
Batiment A, atelier
Batiment A, (c) werktank
Batiment A, (c) Filip Dujardin
Batiment A, (c) Bram Kerkhofs

Batiment A is de samenwerking van verschillende kunstenaars en creatieve professionelen die een gebouw delen in de J.P. Minckelerstraat 64 in Leuven.

Dat er in Leuven enerzijds een urgent tekort bestaat aan betaalbare werkplaatsen en er anderzijds een uitgebreid patrimonium bestaat aan tijdelijke leegstaande gebouwen en panden, was een belangrijke drijfveer voor de oprichting van Batiment A. De vzw wil een betaalbaar en boeiend onderdak bieden aan professionele kunstenaars en creatieve professionelen die zich duurzaam willen vestigen in Leuven. Hierbij rekent BATIMENT A op de gastvrijheid van besturen, organisaties en bedrijven die (tijdelijk) ruimtes en kantoren hebben leegstaan. In ruil voor die gastvrijheid draagt Batiment A zorg voor de gebouwen en geven ze een nieuwe, creatieve impuls aan het Leuvense stadslandschap. Door het samen werken van verschillende kunstenaars en creatieve professionelen wordt een kruisbestuiving beoogt tussen de verschillende disciplines.

Batiment A faciliteert verschillende nevenactiviteiten die samenhangen met het collectief gebruik van een gebouw door verschillende kunstenaars  zoals toonmomenten, tentoonstellingen, opendeurdagen, de realisatie van groepswerken, workshops en buurtsamenwerkingen.

Het gebouw in de J.P. Minckelerstraat is een voormalig belastingskantoor dat enkele jaren leeg stond. Batiment A werd opgericht door organisaties en kunstenaars met een verschillende achtergrond die nu samenwerken in dit gebouw:

  • Culture Crew houdt zich voornamelijk bezig met de realisatie van technische kunstwerken in opdracht van kunstenaars.
  • Werktank, een productieplatform voor mediakunst
  • Installatiekunstenaars Ief Spincemaille en Kurt d’Haeseleer
  • Kunstenaar Sarah De Vos die zich toelegt op schilderkunst
  • Bram Kerkhofs, conceptueel meubelmaker en -ontwerper
  • Jo Zanders, muziekmaker en producer
  • Gijs Van Vaerenbergh, kunstenaars/architecten die werken op het grensvlak van architectuur en installatiekunst.

Dit project werd opengesteld op de Dag van de Architectuur 2013.

Taal: 

Nederlands

Straat: 

J.P. Minckelerstraat

Nummer: 

64

Gemeente: 

Leuven

Land: 

België

Trefwoorden: 

Corporate partners

Retail Estates

Cultural partners

hier niet aan komen aub