Architectuur

Tour & Taxis breidt uit met woongebied

Tour & Taxis breidt uit met woongebied
Copyright

Projectontwikkelaar Extensa en de Brusselse Bouwmeester hebben het consortium 'AWG – Sergison Bates architects – noAarchitecten' aangeduid als winnaar van de wedstrijd voor de ontwikkeling van een woongebied op de site van Tour & Taxis. Het gaat om ca. 81000 m2, of zo’n 700 woongelegenheden. Het project sluit aan bij het ‘Plan Canal’, dat bedrijvigheid aan woongelegenheid koppelt.

De wedstrijd vroeg de deelnemers om het masterplan van MSA voor de hele site van Tour & Taxis verder uit te werken voor de zone M, een rangeerterrein in het verlengde van de ‘Gare Maritime’. Op basis van een beeldkwaliteitsplan moesten de teams de publieke ruimte en de potentiële bouwvolumes verder definiëren. Zij dienden ook een beeld te geven van de architectuur die hen hierbij voor ogen stond. Zij moesten wel rekening houden met de reeds gestarte ontwikkeling van 115 woningen aan de kant van de Picardstraat. Dit ontwerp van Jaspers-Eyers Architecten beslaat zowat de helft van de straatwand.

Het team 'AWG-Sergison Bates – noAArchitecten' vertrok vanuit de sterke punten van het masterplan en ontwikkelde die verder. De ene helft van het gebied zien ze als een meer open en publiek domein, met een brede dreef die de Picardstraat verbindt met een nog aan te leggen park op de site van Tour & Taxis. Hier bestaat de bebouwing uit ‘solitaires’, vrijstaande gebouwen met een ‘footprint’ van 25*25 m en 8 of meer bouwlagen. Het tweede deel van het terrein is dichter bebouwd. Lagere bouwvolumes van zo’n 5 etages worden hier vooral rond binnenpleinen geschaard.

Het winnende team definieerde een potentiële vloeroppervlakte van 93.000 m2, waarvan nu reeds 12.000 in ontwikkeling. De resterende 81.000 m2 zijn vooral bestemd voor huisvesting, maar daarnaast is er wellicht plaats voor verwante bestemmingen zoals een woonzorgcentrum, assistentiewoningen, of buurtvoorzieningen.

De overige vier teams die in aanmerking kwamen, zijn niet de minsen:

  • Baukunst – Diener & Diener Architekten – Rapp+Rapp
  • Caruso St John Architects – De Smet Vermeulen Architecten – Frederic Vandoninck – Wouter Willems Architecten
  • Stéphane Beel Architect – uapS – NFA
  • Tony Fretton Architects – POLO Architects – Hub

(bron: A+)